Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Sunday, January 12, 2014

Penghibur Jalanan


Assalammuaalaikum ...




Mencari pendapatan dengan menjadi Penghibur Jalanan
Lokasi : Stulang Laut JB 
Masa : 1 Pagi 



Kita mesti pernah kan mengalami keadaan seperti ketika menjamu selera di restoran-restoran atau kedai makan di mana-mana . ada muncul nya orang memintak sedekah . 

Tak kira la tua ke, muda ke , budak ke .. yang selalu aku alami adalah budak perempuan . umur linkungan belasan tahun gitu . dan ada jugak jumpa budak perempuan sama yang pernah aku jumpa di sepang masa bergelar student dulu di sini .. agak terkejut . hmm .

Bila ditanya tak sekolah ke dik ? "dia jawab sekolah pagi . malam memungut hasil sumbangan pakcik makcik" .. 

ooo begitu. actually aku ni agak ragu-ragu untuk memberi sedekah .sebab takut cuma memberi kekeyangan kepada agen-agen yang memegang budak-budak ni .. haiyoo 


Ustaz Azhar Idrus ..
mengatakan . "kalau kita memberi sedekah kepada orang yang menipu kita. kita dapat 2 pahala. iaitu pahala sedekah dan pahala di tipu ..  :) "


sedekah merupakan saham akhirat .. 



sayonara..







9 comments:

ikhwan yusuff said...

mungkin satu cara diorang nak cari rezeki....

Abe Kie said...

kdg2 mrka jual surah Yassin dsb. sy tak beli tp sbb sbb kesian, sy bagi rm1 je..

Dkna Abza said...

kadang2 ada terdetik dalam hati dah ragu2 nak bagi sedekah..

mastura mazlan said...

tu la kan.. dekat tempat sy pun banyak benda macam ni. budak jual yassin, orang tua buta jual tisyu.. tak sampai hati nak tengok..

gadisBunga™ said...

setuju. banyakkan memberi. insyaAllah Allah nampak apa yang kita buat. tak kisah la kepada siapa pun... :)

haz said...

haz pn slalu ragu2 nk kasi. tpi btol gak tu. bila kte dh niat nk sedekah, kte tp akn dpt phla even ditipukn. double lg :)

AmySyahiera Malik said...

Kadang penghibur jalanan nie boleh jadi hobi dia orang jugakk . Betul la tu . Kalau budk budak mintak sedekah , memang wujud perasaan ragu2

ros_reeza said...

kat bazar karat pun ada penghibur macam ni :)

Lynn Damya said...

Dah jarang gila ke stulang, area Bazar Karat pun ade, tp skang xtau lah, aritu g mcm xnmpk, btw...thanx for sharing quotes dpd UAI tu, sbb sy pon ragu2 jgk nak bg, takut agen yg ambil..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...