Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Wednesday, August 1, 2012

Sabar separuh dari iman


Jam 4.30 petang tadi , aku ajak housemate aku teman pergi beli ticket bas.. sebab esok aku nak balik JB ..sampai je di terminal TBS terus terjah kaunter tiket.. setelah selesai memilih masa yang sesuai untuk balik esok.. maka pilih la pukul 8.30 malam punya.. sebab kalau beli petang takde siapa nak hantar aku pergi TBS lak nanti .. memandangkan housemate aku da start kerja ..

settle je beli tiket, terus aku ngada ajak membe aku ni buka kat KL .. so dia bagi cadangan buka kat kg baru.. kat situ ada nasi kerabu best woo .. dengan tak fikir panjang , kita orang terus bergerak ke sana naik motor kapcai yang tak bayar cukai .. haha ..

yang bonceng motor tu aku , dan dalam masa yang sama time tu merupakan orang baru balik kerja .. maklum la da pukul 5 petang .. perghh ! punya pening pale aku ngan sesak jalan kat KL ni .. siyess aku masih tak boleh suai kan diri.. sepanjang sesak jalan tu, ada je mulut aku ngomel , mencarut benda bukan-bukan ..

contoh keadaan :

1. kereta tiba-tiba tukar lorong ..

~ wooii , s**l la .. nasib tak langgar , gilo yer olang ..


habis da hilang pahala puasa aku sikit demi sikit, sebab sepanjang sesak jalan raya tu .. kerja aku maki je .. tak tahu la kenapa tiba-tiba aku pressure gile ..!

then sampai jalan hang tuah , stop ! sebab ada polis traffic kawal lalu lintas .. pastu ada satu lorong tu da full gila tau, lorong nak pergi klcc .. then polis tu suruh jalan lurus dari satu simpang ke satu simpang .. pastu ada satu kereta ni nak tukar jalan yang lorong da full tu tak ikut arahan cik polis ..

mamat tu apa lagi.. jerit kuat-kuat beb.. tengking pemandu tu .. sambil cakap "kau ni tak faham bahasa ke ha ? jalan tu dah penuh , tak nampak ke ? hah , hah , hah" sambil renung tak puas hati terhadap pemandu yang buat silap tu ..

bila aku tengok situasi tu.. baru aku terfikir .. mana pergi sikap penyabar dalam diri ni ?  oo , mungkin dia puasa.. macam aku jugak sebab tu dia marah-marah .. so aku yang duk memekak sorang-sorang mencarut tak tentu pasal tu ? owh,mm ok .. aku salah ..

kadang tu kita tak sedar macam mana keadaan kita masa marah .. betapa buruk yer muka .. mata jadi bulat besar .. badan bertukar jadi hijau ! ( ok tipu da.. )  

nak ke jadi macam tu ? bertukar jadi hijau bagai .. tanak kan ?
so, tingkatkan la tahap kesabaran dalam diri kita ni yerp kawan-kawan .. selagi boleh kawal marah tu.. kawal la .. belai la marah tu baik-baik..

*peringatan buat diri sendiri jugak ..









1 comment:

~ KaiSara AiMan PunYe BloG ~ said...

hihi..smpai muka jd hijau:p.sabar ye bln pose..tp dila klu g k.l pun mmg xblh nk sbar sbb jln jem..hoho

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...