Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Tuesday, July 31, 2012

Almond London


Siapa tak suka makan kuih raya almond london angkat tangan  ?

huh, tanak angkat dah ..

aku tak suka makan kuih almond london , tapi...tapi.. akan tetapi aku nak pergi London ! camne tu ? hehe

siapa tak suka makan kuih yang famouse time raya ni kan .. kalau pergi umah saudara mara, kawan-kawan , tunang , mak mertua , bapak mertua ( mak bapak dia tak duduk satu umah ke ? ) ke kan.. mesti kuih ini yang laku dulu.. kn..kn..kn..

mungkin ramai kot orang yang ingin pergi ke london tapi tak mampu, contoh yer macam aku , so buat la apa yang kita mampu ..dengan makan kuih almond london  .. ( merapu )

korang reti kan makan kuih ? tapi reti buat tak ? mm jangan sedih , aku pun cam korang jugak tak reti nak buat-buat kuih ni bagai .. apa kata kalau kita amik tahu pasal pembuatan kuih almond london ni ..


1st of all , macam biasa lah resepi is penting ;


  • 450 gm tepung gandum 
  • 2 sudu kecil emplex  ( apa da emplex ? )
  • 140 gm gula icing
  • 2 biji kuning telur
  • 1 sudu kecil esen vanila
  • 150 biji badam yang telah dipanggang-cincang kan dia.. 
  • cawan kertas secukupnya
  • coklat yang telah dimasak secukupnya

~ untuk 120-150 biji

Process penyediaan ;

  1. Panaskan oven dengan suhu 170 C selama 15-20 minit atau sehingga badam masak sepenuhnya
  2. Ayak tepung dan emplex ketepikan
  3. Pukul butterm gula icaing dan esen vanila fengan lemah lembut
  4. Masukkan kuning telur satu persatu dan pukul lagi dan lagi hingga adunan digaul sempurna
  5. Masukkan tepung dan uli adunan hingga menjadi doh yang lembut yer dowh !
  6. Bulat kan hingga adunan habis dan susun dalam lonyang 
  7. Panaskan oven 150 darjah celcius dan bakar biskut selama 25-30 minit, sampai masak dan sempurna.
  8. Pastu , kuarkan biskut yang da masak tu dan susun , sampai ia sejuk ..
  9. Sementara tunggu sejuk tu, cairkan coklat secara double boiler, ambil biskut tadi dan celup dalam coklat ! pergh ni paling best.. 
  10. Letakkan dalam cup kertas 
  11. Taburkan badam dan biarkan ia mengeras, dan simpan biskut dalam bekas kedap udara ..
  12. Siap untuk dimakan .. 



gambar hiasan 



amacam ? ada sesiapa teringin nak buat ? 12 step jer pun apa la sangat kan, aku pun boleh buat ..  senang je, cuma nak ngan tak nak je .. 



* aku boleh buat, tapi terus pergi no.12 la.. hehe .. 













7 comments:

|shuhadaothman|TM said...

hahaha. no 12 tu teman pon taw :P

yunie said...

x rajinnye nk buat.. haha

nabila biela said...

hehe...yg bagi resepi ni buat x??

nabila biela said...

haha..yela...terus makn kan..lg senang..hehe

aNiss :):) said...

semua pandai no 12 tuu :P
lame anis tak singgah sini. haha :DD

~ KaiSara AiMan PunYe BloG ~ said...

emplex tu ape..huhu..mlsnye nk buat biskut..hihi

Eca Dwinky Asha said...

klu no. 12 tu,anak sedara eca umur setahun pun boleh je :P

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...