Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Monday, July 23, 2012

Khasiat Petai




siapa suka makan petai angkat tangan ? 

err.. macam xde orang angkat je...tapi kalau soalan tu berbalik kepada aku.. siyess tangan aku takkan angkat dengan sendirinya .. haha .. i hate petai ! 

sebab ? 

  1. siapa makan petai mulut bau busuk 
  2. pahit , lebih pahit dari ubat ! wekk ..
  3. susah nak telan .. 
  4. warna hijau macam hulk ( haha, alasan semata2 ) 


tula antara2 alasan2 orang yang tak suka makan petai termasuk lah aku .. walau pun ramai orang yg xsuka akan petai .. petai xpernah xsuka kat orang .. malah dia tetap ngan pendirian dia utk memberi kesihatan yang sihat kepada yang suka memakan nya .. haa, baik kan petai !   

antara kebaikan petai ialah : 

  1. boleh mengelak daripada kena ( stroke )
  2. baik utk sistem saraf sebab byk vitamin V ..  ( mm ada gak vitamin V, baru aku tau ngeh3 )
  3. penawar kepada penyakit anemia  ( pnyakit kurang darah merah )
  4. ubat kpd pemabuk ..
  5. stabil kan suhu badan..
  6. gastrik 
  7. boleh mencegah dr terkena sembelit
  8. mengawal paras gula dlm darah 
  9. boleh membantu untuk berhenti merokok ! 
  10. boleh mengatasi rasa gatal kena gigit nyamuk dengan gosokan kulit petai di tmpt yg gatal 

tu jela yang aku dapat ringkaskan dari google search .. so penting kan petai ? nanti sok g bazaar ramadhan jgn lupa beli petai tau .. makan je macam ulam .. yum3 .. wekks ! 



25 comments:

eimah siti said...

cik siti tak suka makan petai...tapi kalau ada sambal petai tuu memang feveret la, cik siti makan sambal ja...petai letak tepi...hehehe.

AIN MUSTAZA said...

jarang makan petai.tp kalau jering atau kerdas *pantai timur punya ulam*
bertambah2 nasikk

makan ulam awet muda..hik3

Ahmad Fauzi Aryaan (A.F.A) said...

Suke gak petai..

Ahmad Fauzi Aryaan (A.F.A) said...

Suke gak petai..

Ahmad Fauzi Aryaan (A.F.A) said...

Suke gak petai..

Ahmad Fauzi Aryaan (A.F.A) said...

Suke gak petai..

zacky786 said...

yer suke3 :)

starzieti said...

tak suke petai. -.-

azie n awin bukan kemba. :)

SoLy SoLicious said...

owhh..kalo org mabuk, sumbat aje petai ni dlm mulut die, elok la ye... bru tahu..hahha

zacky786 said...

haha.. pon boleh !

Ayuni said...

xpnh makan....

chae ra said...

x best la petai..rase die pelik je..

Scya Lollita said...

kentut busuk -__-
uwekk !

the tempo of life said...

saya tak suka petai.. hehe.. kalau org tu makan petai , pastu buang air, masyaALLAh, tahan je la hidung ni..

ehmm, tapi org kata kalau makan petai byk sgt pun bahaya .. ade effect jugak utk kesihatan kalau terlebih makan petai . tak sure lah sejauh mana kesahihannya..

wallahua'lam

Arina Shamsul said...

banyaknya kelebihan petai :)

saya tak gemar juga dengan petai ni :)

Lyaa Suriany said...

suke mkn petai ngn budu

Tihara said...

haha..yum3..akak ske tp bulan pose jarang makan..baunya kuat..kalo yg dh jd sambal tumis boleh kut..tu pun kena pikir2 jugak..kalo bulan tak pose,takpe :)

MizzTina said...

u hate petai?? me too.. hehehe

Adylia Qarissa said...

dkna tak makan petai ! :)

nur said...

sedap tapi baunya...

hmm..

nur anis said...

feberet!! haha

gadisBunga™ said...

suke petai, buat sambal, tak pun ulam. nyummm!!!

Rizal Sadiman said...

aku mmg xblh blah dgn bau petai haha

http://igossiprizal.blogspot.com/

nadzirah sofia said...

err...aku mmg x bole lgsg mkn petai..mau muntah balik

Nurul Husna Mohd Halim said...

x suke petai....bau pun x ley kot...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...