Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Tuesday, July 31, 2012

Genap 22 tahun ~


Pukul 12 malam, genap la umur 22 tahun Muhammad Akramzaki Bin Yahya hidup di bumi ini ..

Alhamdulillah , aku masih hidup sebagai manusia yang sempurna .. masih bernafas, masih lagi mampu menggunakan otak untuk berfikir, dan menggerakkan segala anggota badan dalam diri aku ini..   aku bersyukur sangat-sangat YA ALLAH...

dalam perjalanan hidup aku, kadang-2 aku terfikir, adakah aku menggunakan segala nikmat yang diberi selama 22 tahun ini sepenuh nya ke jalan kebaikkan .. kat situ je aku da nampak,  betapa banyak nya kekurangan yang ada pada diri aku ni .. so , perubahan tu perlu di ambil yer zacky !

dalam kehidupan ni kan-3 , ada kala nya apa yang kita ingin kan dan hajad kan tu la sentiasa tak dapat, akan tetapi .. kadang-2 tu perkara yang kita tak jangka kan terjadi.. tu lah yang kita dapat .. sebab apa ? sebab ALLAH lebih mengetahui apa yang hamba nya perlukan .. dan kena ingat, segala perkara yang terjadi, hidup mati ajal maut jodoh pertermuan rezeki semuanya telah di tulis semasa kita belum lahir lagi di dalam dunia ni .. percaya pada qada' dan qadar ialaitu rukun iman ke-6

so apa ada hal ? gua punya jalan da ada bro ! jom-2 enjoy jangan fikir masalah-2 perjalanan hidup ni bagai ..
( ok, ketuk kepala 80 kali )

bukan begitu yer.. kena la berusaha dalam setiap perkara yang terjadi tu, bukan berserah bulat-2 tanpa daya usaha.. ada faham ..


"Sesungguhnya Allah tidak akan mengubah
nasib sesuatu kaum sehingga mereka
mengubah keadaan yang ada pada diri mereka
sendiri"
Surah Ar-Ra’d (ayat 11)




sweet 22 .. tapi macam 16 kan ? 
biasela.. awet muda la katakan.. haha



gambar baru je snap tadi mase berbuka puasa kat ampang avenue det station .. yang terkenal dengan nasi lemak + char kuey tiow + burger ..

aku baru try nasi lemak tadi.. memang mengancam ! mula-2 ingat nak order nasi tambah , sekali makan nasi tu da kenyang tahap senak da..nasib tak order.. hasih ni semua nafsu ..

tadi masa berbuka ada seorang wartawan datang kat nak temuduga kata nya .( ok tipu, sila jangan percaya )
dia tanya soalan nya begini ..

~ apakah azam baru kamu zacky ?

ehem-2.. malu rasa nya , sebab 1st time di temuduga oleh wartawan.. ( gile sorang-2 ) ..
ok pertama sakali , saya ingin mencapai matlamat hidup saya iaitu ingin membantu family tak kira lah dengan apa cara sekali pun .. so perkara yang perlu saya lakukan ialah cari kerja yang sesuai sampai dapat ..

~ tak terfikir nak sambung study ke ?

ok, bukan tak terfikir.. tapi sebenarnya , actually ( da sebenar actually pulak ) saya still memikir lagi dan belum ada kata putus.. insyaALLAH kalau di izinkan untuk saya sambung study.. ya saya akan sambung..

~ apakah kunci kejayaan zacky setelah berjaya hidup di dunia selama 22 tahun

oo, yang kunci umah belum duplicate lagi.. tapi kunci hidup tu.. percaya pada ALLAH .. tak kira apa kita lakukan sentiasa lah ingat dia..  :-)

~ bila nak kahwin ?

da senyap ! pergi main jauh-2 sana .. aku nak berbuka pun tak senang .. haisshh ..


bergitulah kisah wartawan yang terserempak ngan aku tadi .. hahaa .. ( ok, abaikan )



apa pun hidup kena lah sentiasa beringat , ingat 5 perkara sebelum 5 perkara ..
wish my journey in the future will bring me 1001 meaningful of life .. amin ..


* ikut hati mati, ikut rasa binasa , ikut nafsu lu piki la sendiri ! ikut akal ? mm berakal kot huhu ..

http://www.emocutez.com






14 comments:

eimah siti said...

happy birthday....=) semoga murah rezeki....=)

Siti Safiyyah said...

Selamat hari lahir zacky! ;)

Hehe. bila tengok nama zacky, mesti teringat kat adik SS. nama dia pun zaki jugak. tapi, yg pastinya zacky yg ini bukan 'adik' ye :p


Jangan lupa ucapkan terima kasih dekat mak tau sbb susah payah lahirkan kamu ke dunia ni. Semoga murah rezeki dan usia yang panjang yang dipenuhi dengan amalan kebaikan. Semoga menjadi anak yang soleh, menyenangkan hati mak ayah dan dapat jodoh yg baik. amin. :)

zacky786 said...

:) thanks SS ..
yerp sy xkan lupa

eimah siti said...

eh....kenapa plak date line tuu sma ngan birthday?? bukan ka birthday 31 July?? date line tuu 31 ogos la....http://eimah2328.blogspot.com/2012/07/segmen-tambah-follower-blog-sampai-1000.html

~ KaiSara AiMan PunYe BloG ~ said...

hepi brthday:) smoga success dnia akhirat..follow sni:)

Wan Ahmad Izudean said...

selmat hari lahir. may Allah bless you :)

tapi perlu diingat, makin tambah umur makin dekat ke arah kematian.

putryteya said...

Sanah Helwah , ya sohibi .

semuga panjang umur murah rezeki !
seronoknye kena interview . hahah
ouh , hensemnya akramzaki . :)

gadisBunga™ said...

selamat hari lahir dik...muda belia lagi kamu, jauh perjalanan lagi tu.

semoga hari mendatang akan menjadikan kamu seorang yang matang dengan ilmu. amin..

Nur Misnan said...

heppy besday to u broher

dayah SnoW Heuka said...

Hb zaki.. May Allah bless u

|shuhadaothman|TM said...

Hb adek zacky. adek? hahaha. padahal tua bape bulan je pon. :D

semoga sentiasa diberkati oleh-Nya. And semoga segala urusan dipermudahkan :)

haz said...

happy birthday =)

nabila biela said...

waa befday boy upenye..sowi late..hepy befday:)

Deana Amane said...

happy bday adik besar :)
wish all yr dream come true n may ALLAH bless you always...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...