Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Friday, April 29, 2011

Apabila kita diberi ujian ..

Assalammualaikum ..

Selamat hari Juamat ku ucap kan.. di mana seperti yang kita ketahui, hari Jumaat merupakan penghulu segala hari .. so byk2 kn lah beramal yerp..  :))

Aku ingin berkata tentang ujian, mesti ingat "final exam" kn hehe..  kpd korang yg tengah bertumpas pulas menjawab soalan ujian masing2.. Good Luck aku ucapkan.. semoga success2 sllu..  skrg mesti ada yg dah habis paper.. n tinggal 1 or 2 paper kn.. waa suke laa dpt blk kg..  jeles den.. eh tiba2 .. ape blh buat, nasib la  kn , sape soh stdy kt MIAT.. hahaaa..

Tetapi ujian bkn sekadar hanya pd exam yg perlu di ambil utk menguji tahap ingatan dan ilmu yg di kelas .. Sebenarya, tiap2 hari kita diuji dgn pelbagai halangan dan cabaran serta masalah dalam meniti perjalanan hidup masing2.. kn2.. 

Bila kita diuji ..`  ramai orang pening kepala.. runsing.. serabut.. kelang kelibut sume ada.. smbil mengeluh..


"aduh kenapa lah jadi cmnie.. kenapa aku yg kena"

"susah yer nk hidup, jadi rama2 kn best leh terbang"


"aku rase mcm nk lari jer dari masalah nie "


"habis laa aku kali nie.. aku nk buat ape nie"


"teruk2.. mati2.. pengsan2.. "


dan sebagainya..




okeh , tapi pernah tak kita bersyukur bila kita dpt atasi semua masalah, halangan serta rintangan nie ..  Bersyukur , sbb kita masih lg hidup  skrg.. kita still bernafas, bercakap, berjalan , berlari , melihat... dan menikmati kehidupan yg telah ALLAH berikan kpd kita nie.. Bersyukur kah kita ??   Ingat !!  bila2 mase je nikmat kehidupan kita nie akan hilang.. bila hidup tak bisa lg bernafas.. dan alam barzakh merupakan tmpt slps hidup di dunia.. 

ucapkan "ALHAMDULILLAH" syukur kita kpd ALLAH s.a.t

Rasulullah s.a.w bersabda: "Bahawa besarnya sesuatu balasan itu menurut besarnya sesuatu bencana ujian; dan bahawa Allah apabila mengasihi sesuatu kaum diuji mereka, kemudian sesiapa yang menerima ujian itu dengan reda, maka dia akan beroleh keredaan Allah, dan sesiapa yang bersikap keluh kesah serta benci menerima ujian itu, maka dia akan mendapat kemurkaan dari Allah." (at-Tirmidzi dan Ibn Majah)




*peringatan utk diri sendiri juga  ^_^    

15 comments:

aliesha kirana said...

Alhamdulillah. ^_^

Allah menimpakan ujian utk menguji hamba2 yg disayangiNya.. hehe..

putryteya said...

Ya..bagus2!
Sentiasa bersyukur atas segala
nikmatNya .
Baik buruk, ada hikmahNya

Amirah Adnan said...

Alhamdulillah~
bersyukurlah dgn setiap kurniaanNya~

liyana said...

ujian tu nikmat..
tnpa ujian kita akan lalaikn..
good luck in everything wht u do=)~~

Ain Zulaikha said...

naik turun roda hidup .. semoga berjaya

cik sakura said...

mungkin ada hikmah disebalik ujian yang diberikan..

nmirmo said...

a'ah kan?? haishhh....hurm..thanx atas peringatan tu....

<3 u... ^_^

Inche Vampire said...

hoho.. may allah always bless us..

Pijahh' de-Arr said...

=))

alhamdulilahh untuk semuanya.~~

DiyanaMukhtar said...

ujian dan dugaan tu untuk mematangkan kita.. :)

Solihin Zubir said...

ALHAMDULILLAH...
syukur di atas segala nikmat yg diberi... =)

aLya maNip said...

janji ALLAH itu pasti. setiap yg jadi ade hikmahnya.hehe
bersyukurla ngan apa yg kita ade..hehe

d_LA said...

hidup kalo xde dugaan boring gak kan..tak mencabar la hidup tu kalo xde ujian ni

Si Nuansa Eyqin said...

Alhamdulillah. :)
hadpi ia dgn kental. sekali lemah terkulai, sakit. try the best. :)

Siti Safiyyah said...

apabila kita diberi ujian, ingatlah allah takkan beri ujian tu jika kita tak mampu hadapinya..

ececehh tetibe jadi ustazah lak. hehe. eh aku teringat masa zaman aku study dulu. slalu terfikir yg kite blaja sebab nak lulus exam sebab tu apa yg kita baca slalu tak masuk terpahat dalam ingatan. kan? :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...