Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Tuesday, May 3, 2011

lelaki dua kali disambar petir



NEW YORK - Malang datang bertimpa buat seorang lelaki apabila dia disambar petir sebanyak dua kali dalam tempoh tidak sampai seminit, lapor sebuah akhbar semalam.

Lelaki berkenaan sedang berjoging di sebatang jalan raya di pinggir sebuah bandar di Amerika Syarikat pada 11 April lalu apabila insiden itu dirakam kamera video litar tertutup (CCTV).

Ketika kejadian, mangsa disambar petir dan tersungkur ke tanah. Selepas mengambil nafas dan menenangkan dirinya, dia bangkit semula 15 saat kemudian.
Dia sempat berjalan beberapa meter apabila petir sekali lagi menyambarnya menyebabkan dia rebah ke tanah semula.

Lelaki tersebut yang kelihatan bingung memikirkan tentang apa yang sebenarnya telah berlaku kemudian bangun semula dan meninggalkan tempat kejadian.

Rakaman video luar biasa itu mencetuskan sensasi di YouTube dengan beribu-ribu orang memberitahu, mereka terkejut melihat lelaki itu terselamat dalam kejadian tersebut.



 Dengan pantas aku cari video die kat youtube. ...   
 


                     





Allah mengarahkan perhatian pada kilauan luar biasa dari petir ini dalam Qur'an. Satu kilatan petir menghasilkan listrik lebih besar daripada yang dihasilkan Amerika. Sebuah sambaran petir berukuran rata-rata memiliki energi yang dapat menyalakan sebuah bola lampu 100 watt selama lebih dari 3 bulan. Sebuah sambaran kilat berukuran rata-rata mengandung kekuatan listrik sebesar 20.000 amp. Sebuah las menggunakan 250-400 amp untuk mengelas baja. Kilat bergerak dengan kecepatan 150.000 km/detik, atau setengah kecepatan cahaya, dan 100.000 kali lipat lebih cepat daripada suara. 
أَلَمْ تَرَ أَنَّ اللَّهَ يُزْجِي سَحَابًا ثُمَّ يُؤَلِّفُ بَيْنَهُ ثُمَّ يَجْعَلُهُ رُكَامًا فَتَرَى الْوَدْقَ يَخْرُجُ مِنْ خِلَالِهِ وَيُنَزِّلُ مِنَ السَّمَاءِ مِنْ جِبَالٍ فِيهَا مِنْ بَرَدٍ فَيُصِيبُ بِهِ مَنْ يَشَاءُ وَيَصْرِفُهُ عَنْ مَنْ يَشَاءُ ۖ يَكَادُ سَنَا بَرْقِهِ يَذْهَبُ بِالْأَبْصَارِ
"Kilauan kilat awan itu hampir-hampir menghilangkan penglihatan." (QS. An Nuur, 24:43)

 





14 comments:

nmirmo said...

kuase Allah....subhanallah....

cik bAtu said...

subhanAllah...xtaw ke ape jadi kat org tu lepas tu ?? huuu...takot...

Solihin Zubir said...

subhanaalah...
pnjg umur dia kan...
itu semua kuasa Allah..
belum smpai ajalnya..

Rozuan Ismail said...

dah tengok video tuh.kesian dia.2 kali kena petir.dah la x de orang kat situ.Tapi,masih dipanjangkan nyawa

aliesha kirana said...

eeii takut nk tgk..blm ajal die lg la tu.. Allah itu Maha Kuasa. kn.. hehehe..

zati embong said...

betul.ajal dia belum sampai.tp apa agaknya dia rasa ms kena sambar petir 2.huhu

Heidi Shafiq said...

mungkin petir tu mengandungi current yg rendah tetapi voltage yg tggi..

current >0.05 ampere
voltage >20k volt

anne jasmine said...

hurm...... takut tengok.. :') ati rase ting2 jep...

MyraRahim said...

subhanallah. saya takut & gerun bila bunyi petir.

jeely jelly said...

subhanallah... x tau nk ckp pe.. terdiam tgk..

lieya_idlia2307 said...

kuasa allah..selagi Dia berkehendaki seseorang tu terus hidup terimalah apa pun musibah past akan terus hidup...

eRza farEeha said...

mashAllah..kt mne2 pon smpi ajal..

aLya maNip said...

kun faya kun..
tiada yg mustahil :)

mabk.abubakar said...

Still alive.. OMG!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...